Programmering på Edvardslundsskolan i Torshälla

Lotta Fröjdfeldt, IT-pedagog i Eskilstuna
Lotta Fröjdfeldt, IT-pedagog i Eskilstuna

Lotta Fröjdfeldt är IT-pedagog i Eskilstuna. Här berättar hon om arbetet med programmering i Scratch för klass 5D och 5E på Edvardslundsskolan i Torshälla under våren 2015:

Under tre veckor under våren har vi arbetat med programmering i skolan. Det har vi gjort för att skapa en grundförståelse för vad programmering är för något. Vi har också samtalat om hur mycket i vår vardag som stryrs av olika program, programmerade av någon programmerare.

Vi började vårt arbete med att skapa ”program” åt varandra med papperspilar som talade om hur en spelmark skulle gå på ett spelbräde. På det sättet lärde vi oss om begreppen ”instruktion”, ”program”, ”loop” och ”funktioner”.

Vecka 2 och 3 i projektet ägnade vi åt kodning inne i verktyget Scratch. Det har programmering på svenska och är ganska lätt att börja med. Det går också att göra många olika saker. Vecka 2 provade vi lite olika saker mest för att förstå Scratch och programmeringen där. Vecka 3 hade vi ”examen” med att eleverna skapade ett eget litet spel.

De som har haft inloggning i Scratch kan nu jobba vidare med sin program hemma om de vill. De kan också välja att dela programmen med andra, så andra kan spela de spel som eleverna skapar.

För dig som vill lära dig mer om programmering i verktyget Scratch, finns här lite länkar:

Scratch
Lathund som eleverna använde
instruktionsfilmer till scratch
fler filmer till scratch

Lotta finns på twitter och har en egen blogg som uppdateras med (o)jämna mellanrum.