But first: Let me take a selfie!

Uppdrag

Analysera 2 självporträtt från olika tider och ett eget självporträtt eller en selfie. Jämför de olika uttrycken.

Material

Tidsåtgång

1-2 lektioner

Koppling till läroplanen

Syftesmål

  • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

Centralt innehåll (åk 4-6)
Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.

Kunskapskrav åk 6

Eleven kan föra underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.

STEG 1

Se Elisabeth Urbanskis Ted Talk om selfies, eller sätt ihop en egen presentation.

STEG 2

Diskutera hur vi uppfattar bilderna beroende på perspektiv uppifrån – nerifrån. Blicken möter eller undviker, efterlikna kändisar/ikoner, bakgrunden, kläder eller accessoarer.

STEG 3

Gör en egen undersökning på instagram liknande den i stoneface/duckface. Hur ser killar respektive tjejers selfies ut? Jämför med undersökningens resultat.

 

STEG 4

Välj 2 självporträtt från olika tider och ett eget självporträtt eller en selfie. Skriv en analys som jämför de olika porträtten vad de förmedlar, vilka uttryck som används och vilka likheter och skillnader som finns.

Använd gärna kommentarsfältet till att utveckla lektionsförslaget och beskriv era bästa tips för hur det här området kan utforskas tillsammans med eleverna. /Karin och Terese