Verktyg för att börja med kod i skolan

Studio.code.org

studio.code.org är en bra resurs för de flesta åldrar. Med ett lärarkonto kan du följa elevernas framgångar och motgångar, samt att det finns ett gediget lärarmaterial med exempel på kringövningar och förklaringar till varför man gör olika delar. Funkar på både iPad och dator.

Bee-Bot

Bee-Bot är en liten robot som är lätt att programmera. Kan användas från 3 år och uppåt. Finns att beställa från Hands on Science och Amazon.com för ca 600 kr. Finns även som app till iPad. Ett problem med både robot och app är att man inte kan se vad eleven tryckt in och det är därför svårt att felsöka. I övrigt är biroboten ett av våra absoluta favoriter när det kommer till att introducera datalogiskt tänkande och programmering.

Unplugged

Unplugged är övningar som görs utan dator. I materialet till Code.org finns exempel att jobba med i klassen, i samband med varje nytt avsnitt. På sidan CSUnplugged.org finns ett rikt utbud av uppgifter som illustrerar allt från sorteringsalgoritmer till hur datorer kommunicerar med varandra. Bra introduktionsövningar är att skriva program till kompisar eller försöka få läraren att göra något, med hjälp av kod. Går att variera på många sätt. En mer avancerad variant när man kommit en bit på väg, är att konstruera egna ”dataspel” med hjälp av programmeringsbegrepp. Dansprogrammering är en variant på samma tema. Till Dansprogrammering finns en kodnyckel att printa ut.

Scratch

Scratch.mit.edu är den vanligaste programmeringsmiljön för barn runt om i världen. Eftersom det är så stort, så finns det gott om resurser att ta hjälp av om man kör fast. Det finns också en mängd olika introduktioner på svenska. Det finns även en app-variant för yngre barn, ScratchJr. Scratch är en bra fortsättning på code.org, eftersom det bygger på samma princip med block som man drar i rätt ordning.

Kojo

Kojo är ett annat webbaserat och fritt program där man skriver kod på svenska, för att styra en sköldpadda. Det är en väldigt enkel grafik, men det känns autentiskt och riktigt på grund av man skriver kod ”på riktigt” och får lära sig tecken som måsvingar ({}), definitioner och if-satser. Programmet är översatt till svenska av LTH och finns att hämta på kogics.net

Spelprogrammering

Spelprogrammering.nu finns gedigna instruktioner för att komma igång med JavaScript, ett programmeringsspråk som används för att bygga webbapplikationer. Det är på engelska, vilket kan vara ett hinder för yngre barn, men instruktionerna är på svenska. Det finns både skrivna instruktioner och filmer som Mikael Tylmad gjort, med finansiering av internetfonden.