Lär dig kryptera e-post

De guider som finns på stiftelsen för internetinfrastrukturs hemsida är en guldgruva till fortbildning. En del guider är lite mer svårlästa än andra, men överlag är det lätt att ta till sig av innehållet och mycket lärorikt. De finns som PDF och går att beställa i pappersform.

Här slår vi ett slag för guiden https://www.iis.se/guide/kom-igang-med-pgp/  där du kan lära dig kryptera e-post. Guiden är ett extramaterial till den större guiden ”Digitalt självförsvar – en introduktion” som släpps den 28/4. Bakom guiderna står journalisten och internetexperten Anders Thoresson.

Varför ska man kunna kryptera? Jo, för att allt du skickar över nätet är helt öppet. Det är bra att påminna sig om det och lära sig hur man gör om man inte vill att det man skriver ska kunna läsas av vem som helst. Jag skickar sällan krypterad e.post och hittills har jag bara gjort det i plojsyfte, men jag vet hur jag gör om det blir skarpt läge och jag faktiskt vill göra det på allvar.

Som lärare är det av högsta vikt att vi kan respektera elevernas säkerhet och integritet. Att förstå hur det tekniskt fungerar är därför något vi måste lära oss om vi ska använda nätet i undervisningen.