Boktips: Learning Futures av Keri Facer

En av de böcker som påverkat mig mest i min digitala utveckling är Learning Futures av Keri Facer. Boken tar upp hur vi måste ändra skolan för att hantera framtiden. Bilden på framsidan symboliserar hur vi måste utvecklas för att bli fjärilar. I boken gör Facer en liknelse med att ge lärare digitala verktyg utan utbildning, är som att sätta vingar på en fjärilslarv. Det kommer inte funka. Det finns ingen snabb lösning. Inga genvägar.

Boken har ett perspektiv att vi kan skapa den framtid vi vill ha. Skolan har väldigt stort inflytande på den utvecklingen. Vi måste ta in och erkänna den makt vi i skolan har. Hur vi utformar skolan påverkar det samhälle vi vill ha i framtiden. Framtiden är inte en fast plats vi är på väg mot. Det är en väldigt viktig insikt som påverkar vår syn på hur vi ser på oss själva som lärare och vad vi kan göra för att förändra världen. Skolan kan vara navet utifrån hur vi utvecklar samhället.

Jag gillar också hur Facer lyfter upp hur viktiga våra elever är för formandet av framtiden. Barn är kloka och handlingskraftiga. Med hjälp av våra elever kan vi göra skillnad. Det är något jag ofta känner när jag är i klassrum. Kraften och godheten hos barn, tänk om den fick släppas lös!

Om du inte orkar läsa boken (som är lite knölig ärligt talat, tycker jag som är mer van vid amerikansk engelska) kan du se en föreläsning med Keri Facer på nätet. Den här till exempel: