Tülay Gürgün om modersmålsundervisning

Tülay Gürgün modersmålslärare i turkiska och IKT-pedagog
Tülay Gürgün modersmålslärare i turkiska och IKT-pedagog

”Vi lämnar invanda mönster och seglar till en bättre värld. Alla i samhället måste ha en digital kompetens. Det innebär inte minst att vara källkritisk, ha kunskap om upphovsrätt, värna om integriteten och förstå de demokratiska spelreglerna. Skolans digitalisering handlar inte längre om att vilja eller inte, enligt styrdokumenten ska vi jobba i digitala miljöer.”

Tülay Gürgün är mediepedagog, legitimerad modersmålslärare i turkiska, IKT-utvecklare, lärcenteransvarig och bloggare. Här berättar hon om hur hon jobbar med digitala verktyg med eleverna som läser turkiska som modersmål.

Jag började med bloggandet i början av 2013. Då hade de äldre eleverna fått datorer och jag hade lagt upp lektioner i modersmål på nätet inom Webbstjärnan. Jag har fått mycket bra respons från eleverna men också från andra.

När jag började jobba i skolans lärcenter startade jag en blogg som förra året hamnade på andraplats i kommunikationsföretaget Cisions rankning av Sveriges bästa bloggar inom utbildning och pedagogik. Bloggen handlar om Grindtorpskolans Lärcenter, om böcker, olika aktiviteter i litteraturen, om författare och liknande. En facebooksida är kopplad till bloggen och jag twittrar också om inläggen.

Jag deltog också i det digitala skollyftet, då startade jag min tredje blogg , där jag ger tips på alla fantastiska webbsidor, program och appar som finns. Det är många som följer min IKT-blogg.

Det bästa med mitt jobb är möjligheten att kombinera praktik med teorin. Jag bloggar och är med i det utvidgade kollegiet det vill säga på nätet, på Facebook och Twitter, och utvecklar mig själv och min undervisning varje dag.

Bloggar som läroböcker

I höstas fick årskurserna 1-2, 3-6 och 7-9 var sin blogg där modersmålsundervisningen är upplagd. Elever behöver inte använda papper och penna, all undervisning ligger på nätet.
Snart har varenda elev en smartphone. Det gör att de kan läsa modersmål när de vill, lektionerna ligger ju på nätet.

Hur jag använder IKT i undervisningen och vad är fördelarna

Elever får i uppgift att använda olika typer av verktyg som Google-formulär, ljudinspelningar, PowerPoints, still- och rörliga bilder. I Lärcentret gör eleverna filmer, tidslinjer, digitala böcker m.m.
Eleverna går ifrån att vara konsumenter till skapande konstnärer. De tycker om att skapa. De är nyfikna, engagerade och vill lära sig mer. För dem är datorer ett självklart arbetsverktyg.

Skolan digitalisering

Det har sagts i media att Sverige är bäst på att dela ut datorer men sämst att använda dem. En förklaring kan vara att vi i skolvärlden befinner oss i ett paradigmskifte, vissa har tagit till sig tekniken, andra inte. Och i det kluvna systemet är det eleverna som hamnar i kläm. Vi måste förbereda våra elever på framtiden som faktiskt redan är här.

Vi lämnar invanda mönster och seglar till en bättre värld. Alla i samhället måste ha en digital kompetens. Det innebär inte minst att vara källkritisk, ha kunskap om upphovsrätt, värna om integriteten och förstå de demokratiska spelreglerna. Skolans digitalisering handlar inte längre om att vilja eller inte, enligt styrdokumenten ska vi jobba i digitala miljöer.

Jag hoppas på Sveriges Kommuner och Landstings arbete med en nationell It-strategi. Då behöver vi inte förlita oss på skolledningens goodwill för att åstadkomma utveckling och Sverige kan bli bäst i världen med att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

 

Min IKT-blogg

Min kursblogg

Min turkiska blogg

Detta är åk1-åk2 bloggen

Här kommer åk3-åk6 bloggen

Här är åk7-9 bloggen

Twitter 
Pinterest

Grindtorpsskolans Lärcenter

En reaktion på ”Tülay Gürgün om modersmålsundervisning”

  1. Hej!
    Vad spännande att läsa om ditt arbete. Verkligen intressant hur du lyckas med att sätta fart på IKT-arbetet. Själv skulle jag behöva inspiration om hur jag skulle kunna arbeta med IKT i förskolan.
    Vänliga hälsningar och lycka till i fortsättningen,
    Christina

Kommentarer inaktiverade.