Dansa fram kod!

Dansprogrammering

Till mötesplatsen The Cage 2012 (Skolforum) skapade Terese Raymond och Malin Ströman konceptet Dansprogrammering. Syftet med dansprogrammering är att lära ut programmeringslogik genom kombinera olika danssteg till en dans. Inspiration fick vi från doktor Technikos workshop How to train your robot  och från inlägget Säg det med en dans! hos ”Den Lycklige Läraren”. Dansprogrammering är tänkt att vara ett roligt koncept för att lärare som inte själva är data- eller programmeringsvana ska kunna introducera kod som språk. Dansprogrammering kan även göras mer komplext och anpassas till grupper som studerar programmering.

Så gjorde vi

Anders Ekbom hjälpte till att formulera ett tjugotal kommandon och funktioner (här till höger). Deltagarnas uppgift var att med exakt 10 rader kod flytta dansroboten från plats A till B. Om dansroboten hamnade snett fick programmeraren buggtesta och justera koden för att hamna rätt. Till min hjälp hade jag fyra dansande volontärer som deltagarna fick programmera.

Vi använde ett google doc som projicerades på en stor skärm framför den yta som robotarna dansade på. Programmerarna skrev sin 10-raderskod i robotens kolumn (numrerade från 1-4) och sedan utförde roboten programmet på skärmen. Projektionen var bra eftersom åskådare kunde följa workshopen live och dansarna behövde inte hålla i ett papper med koder utan kunde se kommandona framför sig samtidigt som de dansade.

Dansprogrammering med yngre barn

Karin Nygårds har dansprogrammerat med barn mellan 3-10 år. Eftersom de yngsta inte läser och skriver har de bland annat arbetat med illustrationer (se foto nedan). Videon nedan är från när Karins före detta elever dansprogrammerade i en förskoleklass.

symboler för dansprogrammering

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *