Programmering med barn

Program

Kojo

kojo

Kojo är en utbildningsmiljö där användaren själv skriver kod i programspråket Scala. Kojo kan köras direkt i webbläsaren eller laddas ner.

Här kan du se vad eleverna på Sjöstadsskolan har programmerat i Kojo.

Björn Regnell (Lunds Tekniska Högskola) översatte Kojo till svenska och har en webbsida med material för klassrummet och mer fakta om Kojo.

Scratch

scratchlogga

Scratch är det program som verkar användas av flest lärare runt om i världen och det är inte så konstigt. Det är lätt att använda och har stora variationsmöjligheter. Programmeringen sker genom att pussla ihop olika block och det är lätt att göra fungerande kod. Det går även att importera egna bilder.

Måns Jonasson på Stiftelsen .SE har skrivit en instruktionsbok till Scratch (.pdf)

KidsRuby

kidsruby

Kids Ruby är ett barnanpassat utvecklingsverktyg för programmering i språket Ruby. Du laddar ner Kids Ruby till din dator. När programmet startas väljs det språk som ditt operativsystem är inställt på.

Mats Rörbecker som driver webbplatsen Kom så ska vi koda! har skapat en guide på svenska om att koda spel i Ruby. Mats har även skrivit om Kids Ruby.

Kodu

I Kodu går det att skapa egna 3D-spel. Kodu är riktigt snyggt men kan vara svårt att komma igång med på grund av sin komplexitet.

kudo_project_badge

Microsoft ligger bakom Kodu som därför endast funkar på PC. Här kan du ladda ner Kodu. Det är fritt att använda och man ansluta till nätverk där man kan kommentera varandras spel och lära sig av varandra. Om man vill spara spelen för att kunna spela på x-box, kostar det pengar.

Mikael Bondestam har skapat en spellista med Kodu instruktionsfilmer

Appar

Hopscotch

Hopscotch är en app för iPad som påminner om Scratch på grund av sina moduler. Fina bilder och rolig att använda!

robo-logic

Robo Logic är en app för iPad. Användaren ser både ”kod” och resultat samtidigt så det är lätt att upptäcka var det blir fel och justera koden. Visuellt är den kanske inte så tilltalande för barn men den är lätt nog att använda långt ner i åldrarna.

daisy

Daisy the Dinosaur är en app för iPad för yngre barn. Utmaningen är att skapa små program som får Daisy att röra sig på skärmen.

Kodable

Kodable är en app för iPad för barn från 5 år. Det medföljer ett förklarande material för vuxna så ett par programmeringsbegrepp lär sig den programmeringsovane på köpet!

Webbresurser & tutorials

Spelprogrammering är Mikael Tylmads och Pontus Walcks gedigna skola för att skapa spel i Javascript och Canvas. Tänkt för högstadiet och gymnasiet, men funkar säkert för flera på mellanstadiet med.

Professor Björn Regnell på Lunds Tekniska Högskola driver sidan Lär dig programmera med fokus på verktyget Kojo. Här finns även en Snabbkurs i programmering (.pdf) för lärare i årkurs 4-9.

Daniel Johansson (lärare på Ebba Petterssons Grundskola) har skapat ett kursmaterial Scratch-programmering på svenska till elever och lärare som är intresserade av att lära sig programmera med Scratch.

Måns Jonasson på Stiftelsen .SE har skrivit en instruktionsbok till Scratch (.pdf)

Mats Rörbecker skriver bloggen Kom så ska vi koda! med tips och tankar om programmering för barn och andra nybörjare.

Sommarprogrammering är en 3 hp webbaserad kurs från Stockholms universitet och KTH. Öppen för alla som skapar ett kurskonto!

Happy nerds är en sajt som listar massor av resurser för att koda med barn.

Computer Science Unplugged är en webbplats med övningar som tränar datalogiskt tänkande utan dator. Det finns instruktionsfilmer och övningar för att underlätta förståelsen av till exempel binära tal, algoritmer av olika slag och pixlar.

Fun Programming är en webbplats med över 100 olika filmer med instruktioner om programmering i Processing (mestadels) och i super collider samt några filmer om Ubuntu.

Codecademy erbjuder interaktiva kurser i flera programspråk. Där finns även ett community så att användare kan delta i grupper och koda tillsammans.

Code School erbjuder också interaktiva kurser i olika programspråk men flertalet kurser är endast tillgängliga för betalande användare.

Initiativ & arrangemang

hackerklubben
Hackerklubben är en verksamhet med i datorprogrammering och digitalt skapande för barn. Klubbarna äger rum i Göteborg men tanken är att publicera allt material så att det är enkelt att duplicera Hackerklubbens workshops.

CoderDojoCoderDojo är en rörelse för att lära barn och ungdomar programmera. CoderDojo finns i Malmö, Lund, Stockholm, Växjö, Östersund och Helsingborg.

CodeClubCodeClub är ett brittiskt nätverk av Kodklubbar för barn som är 9-11 år. Lisa Sällvin är i startgroparna för att öppna Sveriges första CodeClub.

kids-hack-dayKids Hack Day arrangerar events där barn får utforska teknik. De jobbar med teknik i bred bemärkelse, men har särskild fokus på programmering. Inspirerade av Hackerspace in a box.

Dansprogrammering handlar om att sätta ihop flera danssteg till en fullständig dans. I uppgiften introduceras olika programmeringsbegrepp. Syftet är att skapa en förståelse för kod som språk.

Vi programmerar är 96 elever på Sjöstadsskolan som programmerar på lektionerna tillsammans med Karin Nygårds.

scratchloggaStiftelsen .SE har arrangerat flera Barnhack där barn lär sig koda med hjälp av Scratch. På barnhacken är det alltid 50/50 killar och tjejer.

11 reaktioner på ”Programmering med barn”

  1. Hej alla glada!
    Jag arbetar som tekniklärare i Söderhamn Vågbroskolan med Scratch har kört från årskurs 3-9 och det är så roligt, ett lätt program och elever är igång redan efter 5 min. Så prova med era elever.
    Vänligen Janne W.

  2. Hej,
    Jag undrar vad det finns för kurser etc för en 15 årig kille som är intresserad av programmering i Helsingborg.
    Vänligen
    Helena Gunnarsson
    socialförvaltningen Helsingborg 042-104844

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *