Creepypasta -en ny genre

Jack Werner på besök i Sjöstadsskolan

Kommunikation på internet sker under helt andra former än vad vi är vana vid. Språket anpassas efter forum, vilket gör att gängse skrivregler inte längre gäller. Olika forum får sina egna regler.

Creepypasta är en speciell genre, som egentligen är störst på engelska, men som finns i bokform på svenska, sammanställd och översatt av Jack Werner.

Namnet Creepypasta är en lek med ordet Copypasta som kommer från copy, paste, dvs de kommandon som används för att kopiera och klistra in text till exempel. I många forum florerar dessa typer av texter, som återberättas och modifieras och vidareutvecklas.

Creepypasta är en helt egen genre av spökhistorier på nätet. Många av historierna är kopplade just till nätet, som berättelsen om killen som får meddelanden på facebook från sin döda flickvän. Jack Werner jämför berättelserna med myterna om råttan i pizzan och ännu äldre tiders folklore. Han menar att dessa myter uppstår kring nya företeelser som känns lite ogreppbart. Mycket på internet är mystiskt och ogreppbart, så självklart uppstår det mystiska berättelser om saker som hänt på nätet.

Mina elever älskar att lyssna på dessa spökhistorier, även om jag får sålla rätt mycket för att det ska passa 11-åringar och ibland censurerar jag språket. Det är rätt illa nämligen, språket alltså. Jack har försökt ligga så nära ursprungstexten som möjligt, trots översättningen, så alla slanguttryck är med och ibland är det mer grovt än vi är vana vid i böcker. Jag skulle inte sätta eleverna ensamma till att utforska creepypasta på mellanstadiet. Det räcker gott att de får lyssna på några väl valda berättelser när jag läser. Det kan däremot vara en bra skrivövning att prova att skriva en egen variant av en creepypasta. Idén med berättelserna är ju att läsarna bygger vidare och berättar sina egna varianter av Slender man eller getmannen, så det lämpar sig utmärkt som skrivuppgift i skolan. Varför inte sätta upp ett eget creepypasta-forum på klassens blogg?

Här är en svensk variant av slenderman som är ett rätt bra exempel på hur en genomsnittlig text i forum kan se ut. Det är stavfel, grammatikfel och egna förkortningar. Det befriande med textgenren är att det är innehållet som är i fokus här. Hur läskigt kan du skriva? Se det som en övning i att släppa skrivnormer och bara öva fantasin och kittla skräcknerverna lite.

Uppdrag

Skriv en egen Creepypasta-berättelse.

Material

 • Creepypasta.se

  Tidsåtgång

  2-3 lektioner

  Relevant centralt innehåll i årskurs 4-6

  Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar. (berättelser till bilder på internet är en undergenre av creepypasta, se kapitel 8)
  Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

  Kunskapskrav (åk 6) som kan uppnås

  Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll och fungerande struktur samt språklig variation. (I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med säkerhet). De berättande texter eleven skriver innehåller gestaltande beskrivningar och handling.

  Utförande

  STEG 1: Läs en creepypasta, gärna med texten så att alla kan se de speciella språkliga dragen.

  STEG 2: Lista språkliga drag för genren.

  STEG 3: Skriv egna berättelser som bygger på den creepypasta ni läst.

  STEG 4: Publicera gärna på en blogg eller liknande så att andra kan ta del av spökhistorierna.

  Använd gärna kommentarsfältet till att utveckla lektionsförslaget och beskriv era bästa tips för hur det här området kan utforskas tillsammans med eleverna. /Karin och Terese