Carmen de Bruijckeere om maker culture

Carmen de Bruijckere, lärare på Runbacka skolor, Sollentuna
Carmen de Bruijckere, lärare på Runbacka skolor, Sollentuna

“Att leva i en värld som förändrar kräver att man kan förändra sig själv.

Carmen de Bruijckere är klasslärare i grundskolans tidigare år på Runbacka skolor (Runan) i Sollentuna. Här berättar Carmen om vad det innebär att undervisa yngre elever om programmering och makerkultur.

Jag var tidigare egenföretagare och drev handelskammaren “Holland Trade House”. På senare år utbildade jag mig till lärare. Studierna var på distans vilket gjorde att jag lärde mig att använda digitala verktyg på köpet.

Barn är flitiga användare av teknik. De spelar onlinespel med olika sorters spelkonsoler, de surfar på nätet och kommunicerar via sociala medier. Att spela, surfa och kommunicera är de proffs på. Jag vill dra de in i en annan värld, full av möjligheter. Jag vill att de förstår hur tekniska prylar fungerar och vad de kan användas till. Mitt mål är att eleverna utvecklar kunskap som de använder för att förbättra tekniska produkter och komma på nya uppfinningar. Jag vill att de blir en skapare själva. För att kunna vara en skapare måste man vara kreativ och bygga upp självkänsla. Tanken ska vara “jag kan skapa världen”.

Att undervisa i programmering och makerkultur är ett bra sätt att låta elever förstå och upptäcka tekniken. Programmera innebär att skriva strukturerade instruktioner. Elever lär sig koda. Makerkultur utmanar till att bli kreativ med modern teknik. Man använder teknik som fram tills nu enbart var tillgänglig för industri, men även enklare experiment är lärorik. Med hjälp av MakeyMakey kan vem som helst bygga egna kreativa spelkonsoler. Makerkultur är länken mellan undervisningen och verkligheten utanför skolan.

Hur jobbar man nu för att få den här storartade känslan att “det är jag som skapar världen”? Där finns ingen lektioner att vända sig till. Vad jag gör är att jag är lyhörd till vad eleverna har för idéer Jag tar deras lösningar på allvar och ger de friheten att prova sig fram.

Carmen de Bruijckere
mail
Twitter

Länktips:
Makerspace Stockholm
MakeyMakey
Hour of Code
Scratch