Emma Bladh och Jessica Paulsson om Roboten Robin

Emma och Jessica”Vi ville att barnen skulle få en första förståelse för hur programmering fungerar, att det faktiskt är ganska enkelt.”

Vi heter Emma Bladh och Jessica Paulsson och vi har världens roligaste jobb. Vi är lärare till 24 glada och nyfikna sjuåringar på Sandbergska Competens i Upplands Väsby.

Att hitta barnens lust att lära är som ett pussel med många olika pusselbitar. När vi i augusti satt och planerade årets arbete visste vi att vi ville arbeta tematiskt och digitalt men vi var också sugna på att testa att arbeta med programmering. På ett studiebesök på en skola i London hade vi fått inspiration och efter att ha lyssnat på en föreläsning av Karin Nygårds tyckte vi att vi fått verktyg att sätta igång. Vi ville leka in programmering samtidigt som vi stärkte elevernas logiska tänkande både språkligt och matematiskt. Vi ville att barnen skulle få en första förståelse för hur programmering fungerar, att det faktiskt är ganska enkelt. Teknik är en viktig del i hur världen ser ut och framför allt hur världen kommer att se ut när våra elever växt upp. Fler och fler saker börjar bli uppkopplade, inte bara datorer utan insulinsprutor, bilar och klockor.

Efter en del klurande föddes Roboten Robin (eller då hette han förstås bara roboten, det var barnen som gav honom namnet Robin). Han ramlade av en postbil någonstans utanför Upplands Väsby. Helt utan kunskaper om människornas värld bad han oss om hjälp. Barnen har sedan dess hjälpt honom med allt ifrån bokstäver till årstider och djur i skogen. Som tack har Robin lärt oss “Robotleken” som han brukar leka med sina robotkompisar. Robotleken går ut på att sätta ihop programmeringsbitar till en bana. Genom robotleken blir barnen aktiva skapare av kod och inte bara användare.

Vill du läsa mer om oss och Robin, välkommen in här.

Skriv en kommentar och berätta vad du tycker om vår blogg. Kanske har du eller några av dina elever frågor till oss eller Robin.

Vill du veta mer om hur vi arbetar med digitala verktyg kan du också gå in här Där bloggar jag, Jessica om hur vi använder våra iPads på olika sätt i undervisningen.