Maria Hagblad om Hem- och Konsumentkunskap

Maria-Hagblad-2-150x150Maria Hagblad heter jag och arbetar i Sala kommun sedan 25 år. 1989-1999 på Västerfärnobo skola och därefter har jag varit på Vallaskolan. Jag blev anställd som förstelärare med inriktning på IT för ökad måluppfyllelse och arbetar med inkluderande arbetssätt. Var en av de nominerade till Guldäpplet 2014.

HK-bloggen på Vallaskolan har jag drivit sedan maj 2009.

Hur arbetar jag?
På HK-bloggen publicerar jag vad vi för i hem- och konsumentkunskapsundervisningen på Vallaskolan. Mina lektionsplaneringar finns på SchoolSoft och där länkar jag eleverna vidare till HK-bloggen. Där visar jag vad vi ska göra i form av recept, bilder och filmer. När de ska arbeta med olika dokument länkar jag vidare till mitt bibliotek på Google Drive.

På HK-bloggen publicerar jag bara egna bilder. Bilderna gör genomgångarna tydligare och eleverna förstår på så vis bättre hur de ska genomföra olika moment. Jag publicerar också bilder på elevernas färdiga resultat vilket kan peppa dem att lägga upp maten snyggt samt att det är efter tallriksmodellen.

De filmer jag publicerar på HK-bloggen finns i två former. Vissa filmer har jag gjort av PowerPoint-presentationer som jag gjorde redan 2001. De har jag haft stor glädje av många gånger vid receptgenomgångar. Elever i behov av stöd har fått dessa i pappersformat som vi kallat ”blädderrecept”. Eftersom alla elever har iPads så kan de använda dessa direkt i köket för att se filmbildspelen.
Numera gör jag rörliga receptfilmer som eleverna följer när de ska tillaga mat och baka. Mina receptfilmer fungerar utmärkt eftersom alla elever klarar av att följa dessa.

Mycket arbete men vilka är fördelarna?
Varje film kan man använda många gånger.
Minskar förberedelser i form av demonstrationer.
Eleverna kan förbereda sig genom att se filmen i förväg ”Det flippade klassrummet”.
Elever med behov av stöd får tydliga instruktioner.
Eleverna kan lätt följa dessa recept både i skolan och hemma
Mer tid för pedagogen att hinna se hur eleverna arbetar och att bedöma deras arbete.

På HK-bloggen dokumenterar jag den fortbildning jag är på. På så vis har jag samlat allt på ett ställe. Det kan också vara annat intressant som jag visar från kurser och resor som är matrelaterade, som jag gör privat.

Det finns också en mängd olika användbara länkar på HK-bloggen.

Du är välkommen att besöka HK-bloggen på Vallaskolan

Min filmer finns också på min kanal på Youtube. Jag har nyligen lagt upp dessa. Eleverna orienterar sig bättre på Youtube.